3200 Gyöngyös, Kassai u. 29.

Vizsgálataink

Kemencediagnosztika

Beégető kemence diagnosztika (ET6061)

A mérést DataPaq Easy Track2 adatgyűjtő berendezéssel végezzük. A mérés alkalmával a festeni kívánt tárgyon végezzük az adatgyűjtést. Az eszközre 5+1 mérő szondát csatlakoztathatunk. Egy szonda a levegő közeg hőmérsékletét méri, a többi szonda pedig a mérendő tárgyon helyezhető el a kemence különböző szekcióiban, hogy pontos képet kapjunk a teljes kemencetér hőeloszlásáról és viselkedéséről. Két adatgyűjtő segítségével a mérést egyszerre akár 12 mérési ponton is végezhetjük, amennyiben nagy méretű kemencét kell diagnosztizálni, vagy sokkal több kemence szekció eredményeire vagyunk kíváncsiak.

Az adatgyűjtő termo hővédő dobozban kerül a mérendő kemencébe, ugyanis enélkül a műszer 85°C hőmérsékletig gyűjti az adatokat, fölötte kikapcsol. Ezzel a védőburkolattal azonban a berendezés mérési tartománya 500 °C – ig növekszik meg. A mérési pontosság +/- 0,5°C.

A rögzített adatokat számítógépen a helyszínen kiértékelve ellenőrizhetjük a beégető kemence működésének megfelelőségét.

Helytelen beégetési paraméterekkel dolgozó kemence (jelentős minőségi problémák jelentkeznek):

Helyes beégetési paraméterekkel dolgozó kemence:

A kemence diagnosztika segít a beállítások optimalizálásában, kemence karbantartás/javítás gyors és hatékony elvégzésében, hogy termékeit az elvárásoknak megfelelő minőségben és költséghatékonyan tudja hőkezelni. A bevonat minőségi problémáinak elkerülése érdekében fontos, hogy a kemence beállításai igazodjanak a porfesték beégetési paramétereihez. Időközönként ellenőrző mérést kell végrehajtani. Mindenképpen javasoljuk a kemence műszaki állapotától és a használati körülményektől függően az évi 1-2 mérés elvégzését. Állandó partnereink részére éves vásárolt porfesték volumen függvényében évente 1-2 mérést ingyenesen elvégzünk. Kérjük keresse kollégáinkat kemencemérési igényével.

 

Színmérés

Színmérés (BYK Gardner 45/0)

A színmérést az ISO 7724 szabványnak megfelelően végezzük az autóiparban is elismert, elfogadott berendezéssel. A műszer fényességi érték meghatározására is alkalmas 60° - os beesési szögben, az ISO 2813 szabvány szerint. Az eszközt két minta összehasonlításához végezzük. Két egymást követő gyártást is összehasonlíthatunk a színmérővel, vagy két különböző termék esetében az egyezőséget mérhetjük (pl.: termékkiváltásnál). A 45/0 eszköz az emberi szem vizuális színeltérés érzékelését modellezi, számszerűsíti. A vizsgálat során különböző megvilágítási módokat állíthatunk be. Például: D65, A, F11

A vizsgálat eredménye természetesen függ:

 • felviteli technológiától
 • keverési időtől
 • rétegvastagságtól
 • felület struktúrájától
 • hőkezelési folyamattól

Egy vizsgálat eredménye (két különböző termék színösszehasonlítása alacsony beégésű termékre való váltásnál – szinte teljesen egyező színű két fehér termék, a különbség igen csekély, szabad szemmel nem látható):

A vizsgálat során meghatározunk egy standard minta lemezt, amelyhez képest egy másik minta panelt hasonlítunk. A kijelzőn egyértelműen leolvashatjuk az eltérések irányát és mértékét. Az értékek a CIE LAB szín rendszer szerint értelmezzük. Színmérési igényük esetén kérjük keresse kollégáinkat.


Só permet teszt (Salt Spray Test)

A sópermet teszt elvégzése a bevonatok ellenálló képességét hivatott vizsgálni a korrózióval szemben a fokozott igénybevétel hatására. A mérési folyamatok során partnereink, illetve a gyártó Akzo Nobel laboratóriumaiban lehetőség van rácsvágástos, alapfém korrózió, hólyagosodás és átrozsdásodás vizsgálatára egyaránt. A vizsgálatok során a só-permet berendezésben állandó sóköd, illetve sópermet veszi körül a mintákat. A szabványoknak megfelelően a környezeti paraméterek, pl.:  a sóoldat töménysége és pH-ja mellett a vizsgálat ideje alatt a hőmérséklet, és a sópára telítettsége is szabályozott, állandó kontroll alatt áll. A szabványok gyakran vizsgálatokhoz használandó só minőségét is előírják. Természetesen a kért vizsgálat a 100 – 200- 500 – 1000 – 2500 órás változatokban ezen szabványok szerint kerül elvégzésre, melynek eredményéről hivatalos jegyzőkönyv kerül kiállításra a vizsgáló laboratórium részéről.

Igény szerint Önök, vagy általunk festett mintalemezeken, vagy akár bizonyos méretkorlátok között valós munkadarabokon is elvégezhető a teszt. A mérések időtartamát ügyfeleink egyedi igények alapján is meghatározhatják. Kérjük ezzel kapcsolatban keresse kollégáinkat bizalommal.


Részecskevizsgálat

A porvisszanyerő rendszerek cyclonok hatásfokának vizsgálatára kialakított metódus, mely eredményét bemutató jegyzőkönyvből valós információként látható, hogy megfelelően működik e a porvisszanyerés és a maradvány por már ténylegesen nem tartalmaz még felhasználható szemcseméretű porfestéket. Az ideális hatásfok az, ha a felhasznált por aránya eléri, vagy meg is haladja a 95% - ot.


Mikroszkópos és vegyi felületvizsgálat, anyagösszetétel vizsgálat, anyagvizsgálat

Akár alapfém, akár festett felületek műszeres mikroszkópos és egyéb műszeres vizsgálata.


Hőállóság vizsgálat

Laboratóriumi körülmények között a hőállósági tulajdonságok mérése mind alapozó technológia, mind fedő réteg tekintetében.


Mechanikai vizsgálatok

Saját laborunkban nagyon sok minősített és hitelesített műszerrel végzünk különféle vizsgálatokat különféle standard – ok szerint az ügyfeleink részére. A teljesség igénye nélkül néhány általunk rendkívül gyorsan és precízen elvégezhető vizsgálat:

 • Ceruza keménység teszt
  A ceruza keménység teszt (Wolff Wilborn) egy egyszerű módszer a bevonatok keménységi vizsgálatára. A teszt elvégzéséhez az ISO 15184 szabványnak megfelelően 8B – 10H keménységi értékig terjedő ceruzákat és a szabvány szerinti meghatározott súlyú segédeszközt kell használnunk. A felületen
  nyomot hagyó ceruza fogja megadni a vizsgált bevonat keménységi értékét.
   
 • Hajlítási vizsgálatok
  A hengeres hajlítási teszt segítségével meghatározhatjuk a bevonat rugalmasságát, nyúlását és a hajlító feszültségét. A vizsgálat elvégzésével a bevonatok beégetésének megfelelősségére vagy az előkezelés megfelelősségére következtethetünk.
   
 • Impact teszt
  A vizsgálat a bevonat ütési ellenállóképességét és a bevonat rugalmasságát vizsgálja. A vizsgálat eredményéből következtethetünk a porfesték beégetési minőségére.
   
 • Erichsen vizsgálat
  Ezzel a teszttel a bevonat deformációs ellenállása vizsgálható. A vizsgálat kiértékelésekor a festék bevonat beégetési minőségére következtethetünk.
   
 • Bevonat keménység, karcállóság, rugalmasság vizsgálat (Buchholz teszt)
  A vizsgálat során, az alapfelületen képzett bevonat keménységét határozzuk meg. A mérésnél kapott eredményből következtethetünk a porfesték beégetésének megfelelősségére.
   
 • Tapadásvizsgálat / keresztkarc teszt
  Az eszköz segítségével a száraz bevonatok tapadásának megfelelőségét ellenőrizhetjük. Az elvégzett teszt eredményéből következtethetünk a beégetés és az előkezelés megfelelőségére.
   
 • Rétegvastagság mérések különböző műszerekkel
  Egy vagy többrétegű festék bevonatok rétegvastagsága is mérhető, vizsgálható. Létezik roncsolásos és nem roncsolásos metódus is.


Főoldal